FinPuppy 2.4 (Fossapup64 9.5)

FinPuppy 2.4 (Fossapup64 9.5) on Ubuntu yhteensopiva, Ubuntun ohjelmistopaketit ja ohjelmavarastot ovat myös FinPuppyssa käytettävissä. Näin ainakin periaatteessa, poikkeuksiakin varmasti löytyy.

Puppy Linuxin nopeus perustuu siihen(kin) että koko käyttöjärjestelmä ladataan keskusmuistiin mikäli sitä vain on riittävästi käytettävissä.

Puppy Linux voidaan asentaa monella eri tavalla; järjestelmästä voidaan tehdä buuttaava USB-tikku tai CD/DVD-levy, sen voi asentaa FRUGAL asennuksena toisen käyttöjärjestelmän rinnalle vaikka samalle levyosiolle. Levyosiolla voi olla Windows tai Linux tiedostojärjestelmä, molemmat käy. Perinteistä FULL asennusta ei uusimpien Puppy Linuxien asennusohjelma enää tue, FULL asennus täytyy tehdä joko vanhemman version asennusohjelmalla tai käsin. Englanninkielistä infoa asentamisesta täältä.

Suositeltava asennustapa on FRUGAL asennus - Puppy Linuxin tiedostot kopioidaan kohdelevylle omaan kansioon "purkamatta", käynnistyksen yhteydessä järjestelmä ladataan keskusmuistiin. Ensimmäisen sammutuksen yhteydessä kysytään miten ja mihin luodaan tallennustiedosto/kansio Käyttäjän tekemät muutokset, ladatut/asennetut ohjelmat, tallennetut tiedostot - ylipäätään siis kaikki tallennetaan erikseen. Käyttöjärjestelmä säilyy aina koskemattomana, tehdyt muutokset ladataan käynnistyksen yhteydessä perusjärjestelmän "päälle". Linux tiedostojärjestelmään (ext2, ext3, ext4..) tallennus voidaan tehdä kansioon - tällöin Puppy Linux voi käyttää koko levyosion vapaata tilaa. Mikäli tallennus tehdään tiedostoon sille tulee määritellä koko ja jatkossa täytyy huolehtia ettei tila pääse loppumaan.

Useimmista muista käyttöjärjestelmistä poiketen työpöytä toimii "yhden-klikkauksen-taktiikalla", ohjelmat käynnistyvät yhdellä hiiren napsautuksella. Kun tähän tottuu niin tuplaklikkailu tuntuukin kovin turhalta puuhastelulta. Asetuksista tuplaklikkauksen voi kyllä ottaa käyttöön.

Puppy Linuxin mukana tulee perusohjelmistot; internet selain Palemoon, sähköpostiohjelmisto Claws Mail, tekstieditoreita Geany, Leafpad, tekstinkäsittelyohjelmisto AbiWord, taulukkolaskenta Gnumeric, piirto-ohjelmisto, kuvankatselija, mediasoitin, kalenteri jne. Yleisesti ottaen mukana tarvittavat ohjelmat kotikäyttöön ja sovelluksista on valittu "kevyet" vaihtoehdot.

Puppy Linuxia käytetään oletuksena pääkäyttäjänä (root/administrator). Tämä lienee syytä pitää mielessä, pääkäyttäjällä on kysymättä oikeudet "kaikkeen" ja kokeilunhaluinen käyttäjä saa helposti koko systeemin sekaisin. Internet sovelluksia voi ja enkä kannattaakin määritellä käytettäväksi perustason "spot" käyttäjänä (katso kuva -->). Näillä sovelluksilla on tällöin hyvin rajalliset oikeudet järjestelmään (/home/spot kansioon). Puppy Linuxissa on myös yksi perustason käyttäjätunnus "finn". Tätä en ole itse koskaan testannut ja sen mainitaankin olevan "experimental" ominaisuus.

Laitteistovaatimukset: 64-bittinen suoritin (single/dualcore), giga keskusmuistia ja jonkinlainen tallennuslaite (kovalevy, cd/dvd-asema, usb-porttiin käypänen ulkoinen laite tms). Itse käytän kannettavaa core2duo T8100 suorittimella ja 2 gb keskusmuistilla, tallennus perus-satalevyllä, varsin vikkelästi toimii.

Tarkempia tietoja käyttöjärjestelmästä ja sen ominaisuuksista voi lueskella Puppy Linuxin kotisivuilta ja keskustelufoorumilta. Linkit etusivulla.